företag chatt programvara – Moxie 2017

Kundsupport i dagens digitala värld är allt hanteras av chatt. Enterprise chatt programvara ger den välbekanta textmeddelanden kunder efterfrågar och samlar in data från dessa chattar för att ditt företag att bättre möta sin försäljning och marknadsföring mål. I vår genomgång av de bästa företag chat software, Moxie förtjänat sin plats genom att erbjuda en produkt som gör det lättare för agenter att hantera flera chattar på ett effektivt och praktiskt sätt. Med kunder som Dell, Crocs, Nationwide och Epson, kan du vara säker på att Moxie ger företaget chatt programvara som är både unikt och kraftfullt.

Sammanfattning

Operatören instrumentbrädan i detta företags chatt är imponerande. Operatörerna kan övervaka och chatta med alla besökare på webbplatsen via instrumentpanelen, men de kan också använda den för att surfa på webben. Detta gör multitasking lätt och gör att föraren kan söka på nätet för specifika sidor som bäst kommer att hjälpa kunden. Samtidiga chattar visas i separata fönster på botten av instrumentbrädan.

Två timers är inbyggda i varje chattfönster i Moxie affärs chat software. Man håller reda på den totala tiden en kund är på chatten. De andra bildskärmar hur lång tid det tar agenten att svara på kundernas frågor. Varje timer är färgkodade så operatörerna kan se hur de gör. Administratörer kan ställa in ett företagsövergripande mål för alla timers eller ställa upp varje timer olika, enligt avdelning eller chatt tier nivå. Om företaget mål är att svara på kundernas frågor inom 20 sekunder, då svaret timer blir röd, eller vad färg du väljer, om detta mål inte är uppfyllt. Rapportering för Moxie chatt programvara är ovanligt robust eftersom alla åtgärder som spelats in med dessa timers. Detta gör en individs kompetens och produktivitet lätt att mäta.

Moxie SSL-krypterad kanal skyddar alla levande och lagras chatt. Andra särskilda säkerhet för kunderna tillåter dem att stänga av alla filer som skickas från operatören och avvisa samverkande bläddra inbjudningar. Om en besökare är spammar dina operatörer eller chatta olämpligt, är du också möjlighet att blockera hans eller hennes IP-adress, vilket hindrar spammare från eventuella framtida kontakt med företaget.

Bolagets team är tillgängliga via chatt, e-post och telefon 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Men du behöver en kund lösenord för att logga in på detta område, som är rikt med information som kan vara lockande för en potentiell kund.

Fräckhet ger Robust enterprise chatt programvara som är särskilt inriktad på att hjälpa ett företag uppfyller kundservice produktivitet mål. Dess multitasking miljö, kraftfulla administrativa funktioner och proaktiva engagemang verktyg gör det också unik och tillförlitlig corporate chatt programvara.