utökade garantiservice – Grön Umbrella 2017

GreenUmbrella.com erbjuder utökade garantier för ett brett utbud av hemelektronik. Denna unika tjänst tillåter dig att täcka varenda apparat, dator och elektroniska medel för en månatlig avgift som täcker service för mekaniska och elektriska fel. Syftet är att nå ut till enskilda kunder och få förlängda garantier och serviceavtal för dem, men GreenUmbrella.com inte personligen reparera produkter.

Sammanfattning

GreenUmbrella.com arbetar med The Warranty Group, som också driver leverantörer myriad tjänster och hantera reparationer och underhåll. Vi blev imponerade att företaget är så tydligt tala om det faktum att det fungerar med en större garantiservice för tunga lyft. The Warranty Group (TWG) är den största tjänsteleverantören till återförsäljare i landet och har flera uttag för stöd från lokala återförsäljare.

En av de förbehåll som företaget fritt medgett är att det inte omfattar produkter kostar mer än $ 5000. Den ger inte stöd för elektronik som inte kommer med åtminstone en 90-dagars garanti från tillverkaren eller artiklar som nyligen renoverade.

Att lämna in en begäran om fordran eller tjänsten, kunderna riktade kalla TWG Innovativa lösningar. Det är ett gratissamtal och TWG sysselsätter mer än 25.000 kvalificerade och godkända tjänsteleverantörer. GreenUmbrella.com hänvisar kunder vars täckt produkt bryts antingen dess avgiftsfria kundtjänst telefonnummer eller hemsida.

Det finns ett brett utbud av produkter som företagets förlängda garantiservice planer täcker. De skiljer dem i tre kategorier: elektronik, apparater och datorer. För att få mer specifik, kan du få en förlängd garanti för varje konsumentelektronik i hemmet, från subwoofers till dokumentförstörare.

Företag som skapar, utvecklar och administrerar unika program som är exklusivt för dem. Reparation Concierge är det programmet för GreenUmbrella.com. Denna utökade garantiservice funktionen ger kunder med hjälp när de behöver betala för reparationer som inte täcks av deras serviceplan. Reparations Concierge kommer felsöka problem över telefon, direkta kunder till en godkänd reparationsservice butik och hjälpa kunder med elektronik garantin planera sin tillverkarens.

Det finns ett talesätt som “Alltför många kockar desto sämre soppa.” En av de uppenbara potentiella problem kunder kan stöta på när du försöker att göra affärer med GreenUmbrella.com är att de till synes använder ett annat företag för varje tjänst som de tillhandahåller. Det finns The Warranty Group, InteractiveSM, TWG Innovativa lösningar och Virginia Borgen Company, Inc., bara för att nämna några. Nya kunder kan känna sina huvuden spinning försöker hålla reda på vilket företag som är ansvarig för vilka aspekter av deras utökade serviceplanerna. Annat än att, emellertid, täcker detta företag många av de grundläggande funktioner som vi förväntar från en tredje part garanti tjänsteleverantör.